szombat, február 16

Sikerült!!!


Megígértem, hogy ha lefogyok 5 kilót, beszámolok nektek a módszeremről. Remélem senki nem számít valami nagy újításra, valami új módszerre, mert semmi trükk nincs benne.
Mindenek előtt a motivációról beszélnék. Régóta éreztem, hogy csak jönnek és jönnek a kilók, és persze hitegettem magam, hogy a boldogságtól, a hormonproblémától és ez utóbbira kapott gyógyszerektől van (ami mind valós dolog), de sokáig nem mertem magamnak bevallani, hogy tulajdonképpen jó adag lustaságról és akaraterő hiányáról van szó. Ugyanis lehet mindenféle egészségügyi problémája az embernek, és megváltozhatnak az életkörülményei, mindenhez lehet igazodni. Ugyanis lehet még kevesebbet enni, és még többet mozogni! :) Igen, azt hiszem ez a módszer titka. :) De még mindig nem meséltem a motivációról. A motiváció egy kép volt, amit egy fotózáson (munkahelyi) készített róla a fotósunk. Megkért, hogy üljek le a székre, ahol majd a címlaplányt fotózni fogjuk, hogy a fényeket be tudjuk állítani. Én odaültem (hozzáteszem decemberi hajtás kellős közepén jókora táskákkal a szemem alatt) és mosolygás, pózolás nélkül néztem ki a fejemből. Később Szabi elküldte ezt a képet is, és ledöbbentem. Mit láttam? A saját nagymamámat. Összefogott seszínű haj kontyban, kerek arc, fásult arcvonás és nagyon gömbölyded formák. Ledöbbentem..... Napokig kinyitottam és becsuktam a képet és próbáltam emészteni a dolgokat. És akkor döntöttem. Egyszerűen nem nézhetek így ki! Nem engedhetem ezt meg magamnak!
Igen, ekkor mentem el fodrászhoz és első körben a hajamat levágattam és élénkebb színűre festettem! Már ettől jobban éreztem magam, de tudtam, a karácsonyi inkvizíciós evés után őrült tempóval fogyókúráznom kell! :)
Első lépésként január elsején azzal kezdtem az évet, hogy míg férjem és vendégeink aludtak, én elmentem futni, mert hiszek benne, hogy az év első napján csináltak meghatározzák az évünket! Ezután lemértem magam. Először csak centiben, őszinte leszek a mérlegre 3 napig nem mertem ráállni, nem véletlenül. Készítettem táblázatokat, amikben el kezdtem vezetni a centijeimet, kilójaimat, azt, hogy mit eszem és mit sportolok. (Ez utóbbi kettőt már nem vezetem, mert ezekben beállt egy rendszer, így nincs szükség az írásos motivációra.) Ezen kívül előkotortam a kozmetikai cuccaim mélyéről a mindenféle zsírégető és alakformáló krémet és január 2-án nekikezdtem a harcnak!


1. Étrend

Úgy gondoltam, hogy első időkben valamiféle diétát kellene követnem, mert jelentős hatást csak így érhetek el. Azt az elején tudtam, hogy a diéta lényege az lesz, hogy lassan átálljak egy olyan étrendre, amiben kevesebb a cukor, szénhidrát és több a gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű liszt. Jó pár éve a 90 napos diétával fogytam 8 kilót, és akkor az elért súlyomat sokáig tartani is tudtam. Mivel vegetáriánus vagyok, olyan módszert kellett keresnem, amit a legkönnyebben tudtam húsmentesíteni. A 90 napos diétában 4 naponta lehet csak fehérjét enni, így akkor kiéltem a sajtmániámat! :) (Aki esetleg nem ismeri a 90 napos diétát, annak ezt az oldalt ajánlom, mert itt rögtön recepteket is talál hozzá!)
Őszinte leszek nem vettem a diétát annyira vérmesen komolyan, mert gyümölcsnapon rágcsáltam magokat is (mogyoró, kesudió, dió) és ettem aszalt gyümölcsöt is, sőt, volt, hogy tészta nélküli paradicsomlevest is ettem! Persze nem szeretem a banánt, így azt nem ettem, talán ezért engedhettem meg magamnak ilyen kilengéseket. Szénhidrát napon viszont figyeltem, hogy xilittel édesítsek, és teljes kiőrlésű tésztát főzzek.  Így ezek a napok annyira nem tolták fel a cukorszintemet. És még egy dolog, amire próbáltam koncentrálni: vacsorára kevesebbet egyek, mint ebédre. Persze ne úgy képzeljétek ezt, hogy dekára mértem a kajákat és állandóan főzőcskéltem. Volt, hogy kínaiban vettem zöldséges rizst, volt, hogy pestos kenyeret ettem. Egy dolog volt bennem, hogy amit megkívántam, azt kb. a megfelelő napra időzítsem, és ne egyek belőle tonna számra.
Élvezem a másnapra való készülődést, főzést, és azt, hogy hatalmas szatyor zöldségekkel és gyümölcsökkel járkálok. Itt köszönném meg a férjemnek, hogy soha nem kezdett bele abba, hogy leszólja a kajáimat, sőt a gyümölcsnaphoz nem egyszer csatlakozott! :))) És anyukámnak is hatalmas hála, hogy vasárnaponként azt főzött nekem, amit ehettem.


2. Mozgás

Tudtam, hogy csak nem evéssel ugyan fogyni fogok, de plöttyedt és fáradt leszek. Ismerem magam, hogy nekem kell a mozgás. Mivel futni sötétben egyedül nem mehetek (féltenek), és férjem nem mindig ért rá csatlakozni, így előkotortam a jó bevált tornázós dvd-imet. Nővérem nagyobbik lányának és barátnőmnek óriási adag netről letöltött tornázós anyaga van, gondoltam is, hogy majd kérek tőlük, de én első körben a 20 éve bevállt Cindy Crawford Shape your body tornájához nyúltam. Biztosan azért, mert tudtam mire számíthatok. Fiatal koromban nagyon sokat tornáztam rá, és tudtam, hogy milyen feladatok jönnek egymás után, és azt is, hogy kb. milyen eredményre számíthatok. Két kb. 45 perces edzésprogram van rajta, és nem kell más hozzá, csak 2 súlyzó, szék és akaraterő. Persze ahogy az idő engedte egyre többet futottam mellette és két hete csütörtökönként Zumbázni is eljárok (bár ez utóbbi inkább csak a jókedvemnek tesz jót, de csinálom!) Ha ezt a postot befejezem megyek futni (még világosban!) és utána egy 45 perces edzést is lenyomok. A héten keveset mozogtam, így most lelkiismeret furim van! :)))


3. Testápolás

Mivel már nem vagyok 20 éves, tudom, hogy a bőröm a hirtelen fogyástól lötyögős és narancsbőrös lesz. Ezért első perctől kezdve a gyümölcsnapokon tekercseltem magam. Én a Sunfleur alakformáló zseléjét használtam, mert árban megfelelő, és nem csíp, éget, mar, csak teszi a dolgát! Lefekvés előtt vastagon bekentem a kritikus területeket, majd folpackkal körbetekertem magam,  majd egész éjszaka magamon hagytam. (Férjem első alkalommal röhögőgörcsöt kapott, de később ezt is megszokta.) Reggelre a bőröm sima és feszes lett. :)
Szerintem a legkevésbé ettől fogytam, de jót tett a lelkemnek, és a bőrömnek. :)

Mindezek mellett minden szombat reggel ráálltam a mérlegre és centivel körbemértem magam. És írtam, és jegyzeteltem. Azt hiszem annyira e körül a dolog körül foroghatott az életem, hogy meglehetősen sokat beszélhettem erről, ugyanis barátnőm két hét után csatlakozott hozzám. Úgy volt vele vagy csinálja ő is, hogy tudjon beszélgetni velem, vagy nem beszélünk! :)))) Örültem neki, mert tényleg jó megbeszélni a dolgokat: Te ma mit ettél, Mozogtál? Voltál futni? Mikor turizunk? (na jó ez szervesen nem része a  fogyókúrának.... vagy mégis?)

Hát ez az én -5 kilómnak a története, ami remélem lesz még -8, vagy 10 is! Köszönöm nektek is, hogy támogattatok, és remélem nem volt uncsi ez a bejegyjés, ígérem ne fogok én ennyit írni erről. Csak ha kéritek! OK?
És ha bármilyen kérdésetek van szóljatok, próbálok segíteni receptekben, torna videóban és tekercselésben. Ha csak egy valaki aki olvas most engem kicsit odafigyel magára és kevesebbet és egészségesebben eszik, vagy többet mozog boldog leszek. Ne várjátok meg a pillanatot, mikor meglátjátok magatokról az a bizonyos szörnyű képet! :)
XOXO

 


12 megjegyzés:

  1. Anna, le a kalappal! Mától csatlakozom! :) Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor ma zöldség napot kell tartanod, futni 4 km-t és tornázni 40 percet! :D

      Törlés
  2. De jó, Anna! Gratulálok! Én is csináltam már egyszer a 90 napost sikerrel, de mostani élethelyzetemben nem tudnám, mert akkor nagoyn fáradt és feszült voltam, amit most férj-gyxerek mellett nem akarok.
    Nem módszer valójában, csak hozzáállás, de ismered ezt a könyvet? http://www.libri.hu/konyv/a-francia-nok-nem-hiznak.html Szerintem neked nagyon tetszene, ha egy az egyben nem is érzem azt, hogy át lehetne ültetni a mindennapokra, nagyon sokat tanultam belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy feszült és fáradt voltál a 90 napostól, mert én semmi ilyet nem vettem észre magamon, de hát úgy látszik ahány ember annyi 90 napos! :)
      A könyvet ismerem! :D

      Törlés
    2. Én állandóan éheztem. Vsz nem csináltam jól valamit. :)

      Törlés
  3. hajrá Anna, nagyon jó volt olvasni a lelkes beszámolód! :)
    én tegnap rökönyödtem meg, azt hittem, h sikerül még a bűvös 60 kiló alatt lenni a 170 centimmel és bár már minden naci nagyon feszes és ne kényelmes, de úgy gondoltam, h áááá, jó vagyok még. mértem is magam, de tudtam, h ez az itthoni mérleg kis béna, így tegnap ráálltam az egyik barátnőm hipiszupi mérlegére és jött a sokkkkk: 61,8 kg. Asszem ez adta meg nekem a kezdő lökést most (azért még itthon befaltam a maradék sütikét, amit szerdán hozott a pasi a cukiból nekem:)), de ezentúl tényleg oda fogok figyelni. A pasi is mondta, h jól kikerekedtem, de télen ez nem baj. :)

    Én 5-6 éve minden tavasszal paprika krémezek, szuperül eltünteti a narancsbőrt, mondjuk van műanyag gyömöszkélőm is hozzá, azzal alaposan magamba gyúrom a kencét. Egy régi barátnőm gyógymasszőrként végzett ilyen kezeléseket is, én is nála narancsbőrtelenedtem először, ő mindig be is fóliázott, akkor azzal robotmozogtam én is eleget. Vicces látvány még egy nőnek is, nemhogy pasinak! ;)
    Hajráááá továbbra is!

    (meglepődtem, h vega vagy. biztos nem új infó már, de csak a laktóz intoleranciádra emlékeztem...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig sokszor írtam már arról, hogy nem esem húst! :D

      Törlés
  4. Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok, nagyon ösztönző volt ez a bejegyzés!
    Nálam is valami hasonló van most porondon, annyi különbséggel, hogy nálam inkább az update módszer a sikeres, illetve a futást még nem kezdtem el idén - de ami késik, nem múlik :-)

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Nagyon ügyes vagy és tényleg motiváló, egyszerűen megfogalmaztad a célod és annak teljesítését! Valóban úgy igaz minden, amit leírtál! :D Nálam ugyanez a szitu, 23 éves vagyok, 165 cm és jóval több kiló, mint amennyi ideális lenne! Lustaság és akaraterő, az biztos, hogy ez hiányzik belőlem is és ezt kell legyőznöm, sürgősen! :( 15 kg - ot kellene szerintem legalább fogynom, legalábbis első nekifutásra, úgy ősz végére! A lassú, de biztos fogyást mondják biztonságosnak!

    Megyek is, leírom egy lapra a holnapi kaja adagom, ahhoz tartom magam! Igen, ez lesz az első lépésem az életmód váltásban!!! :)

    Egyébként édesanyám hívta fel a blogodra a figyelmem, aminek örültem is!

    További sok sikert kívánok Neked! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenek előtt puszi anyudnak, és köszi a reklámot neki!
      hajrá, remélem leírtad a menüt, és nem ettél többet, vagy mást.
      Amúgy jó, hogy ilyen sokat akarsz fogyni, és erre sok időt adtál magadnak, de szerintem egy rövidebb(kevesebb súlyveszteséges) időpontot tűzz ki magadnak első körben. Nekem ez az 5 kiló ilyen volt. Persze én is akarok (szeretnék) még fogyni, de elsőre az 5 kilót tűztem ki célul. És persze a cél elérésénél jutalmazd magad! :) Mert megérdemled. :)

      Törlés