Így fordítható az egyik legjellegzetesebb olasz leveskülönlegesség, a minestrone jelentése magyarra, amelynek paradicsomos változatát gyógyító levesként is szokták emlegetni. “Paradicsomos változatát?“ – vonhatja fel a szemöldökét, aki már készített minestronét. “Hogy-hogy változatát?” Bizony, a receptnek úgynevezett eredeti verziója igazából nem is létezik, a “szájhagyomány” mindig hozzátesz vagy elvesz belőle valamit. Itália egyes régióiban külön irányzatok uralkodnak, de tulajdonképpen minden családnak saját “titkos” receptje van. A Róma környéki verziókat tésztával készítik, és ismeretes káposztával, zölfűszerekkel vagy hússal dúsított változata is. A liguriai minestrone pestós.
A minestrone egy gazdag, paradicsomos zöldségleves, önmagában is teljes értékű táplálék, szénhidrát csökkentett kenyérrel diétás étkezéshez is megfelelő. Gyakorlatilag valamennyi szezonális zöldséget felhasználhatjuk a leves elkészítéséhez, a hozzávalókat rövid időközönként, a főzési időnek megfelelően adjuk a leveshez, hogy elkerüljük a hozzávalók túlfőzését – bár a paradicsomnak ez kifejezetten jót tesz.
Ahogy én készítettem tegnap:
Hozzávalók: hagyma, kelkáposzta, borsó, zöldbab, répa, zeller, karalébé (ezekből voltak kisebb nagyobb darabok otthon) házi (anyum féle) paradicsomlé, spagetti tészta darabolva, só, bazsalikom, zöldségleveskocka.
Elkészítés: Mossuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket. Egy nagyobb leveses edénybe tegyük és öntsük fel úgy, hogy a zöldségeket a víz mindössze két ujjnyira lepje el. Tegyünk bele zöldség leveskockát, sót és bazsalikomot. Lassú tűzön főzzük, majd az elpárolgott vizet paradicsomlével pótoljuk. Amikor kész, daraboljuk bele a tésztát.
Amiket szoktam még bele tenni:
Most nem volt otthon, de szoktam bele tenni krumplit, cukkinit és kukoricát is. Van aki szemes babot is rak bele. A tetejére lehet parmezánt szórni, de nekem most ez sem volt a hűtőmbe.
Én nagyon kevés tésztát tettem most bele, így vacsorára, hogy a 40CH-t megegyem, még pestos pirítóssal kiegészíthettem. (Amúgy a levesnek az a változata, amit most készítettem a tésztán kívül csak olyan CH-kat tartalmaz, amit nekünk IR-eseknek nem is kell számolni.)
Isteni vacsora volt, nagyon jól laktam, de nem nehezült el a gyomrom.
Tudom, hogy van olyan olvasóm, aki élt Olaszországban (Szia Andri), így itt, nyílvános úton szeretném kérdezni, hogy ő hogy készíti el ezt a levest? :)
XOXO
én leginkább a vapianoban szoktam enni, ott is tesznek bele fehér babot.
VálaszTörléscsinálok is valamikor otthon egy a tiédhez hasonlót (bár lehet, h extra pestosat kellene, imádom az ízvilágát), nagyon megkívántam! :) köszi a tippet! ;)
En nem tudok minestronét főzni, csak lasagnét, carbonarát, "aglio-oglio-peperoncinot".
VálaszTörlésÉn csak magyar húslevest tudok.
Gyatra háziasszony vagyok. :/ :)
Ne nem mááár! Nem hiszek neked! :D
TörlésHát hazudok én? :) komolyan, soha nem próbáltam. De mondom, a lasagném szinte olyan, mint egy autentikus olasz mammaé. ;)
TörlésE tudod mit, reszkírozom és kipróbálom.
VálaszTörlésAmelyik recepthez zoldfulu vagyok,azt innen nezem ki:
VálaszTörléshttp://ricette.giallozafferano.it/Minestrone-di-verdure.html