hétfő, június 23

Valami régi...

„Fordul a szél, köd száll alá, itt valami készül, nem késik soká. Nem tudom, mit hoz a szél – rosszat, jót? De valami azt súgja, ilyen már volt...” 



Emlékszem ötödikes voltam, mikor elolvastam A csudálatos Mary című regényt, méghozzá pont ebben a kiadásban. (Sajnos a könyvet nem találom!) Nagyon tetszett a történet, és egy regényolvasói körben valami díjat is nyertem, mert a sok okostojás gyerek persze minden kötelezőt elolvasott, de ezt a regényt nem. És én tudtam, hogy a nevetőgáz fogalom melyik regényben szerepelt.


Minap férjem betett egy filmet, amit gyanútlanul elkezdtem nézni. A címe Banks Úr megmentése volt. Tulajdonképpen a film Mary Poppins regény írónőjéről szól. 20 évvel a regény megszületése után Mr. Disney (bocsánat: Walt), még mindig küzd, hogy Mary Poppinsból filmet csináljon. Az írónő ezt nem akarja, de kevés a pénze, így 2 hétre Amerikába utazik, hogy a felügyelete alatt készüljön a film. Persze az angol hölgy nehézkes, rigolyás... és miközben készül nehézkesen a fil, ő egyre többet emlékszik vissza gyermekkorára. És minden értelmet nyer, ami a regénybe meg van írva. :)


Nem akarom leírni, hogy ki is tulajdonképpen Mary Poppins, mert szeretném, ha megnéznétek a filmet. Nem, nem a Disney filmet, mert hát... szerintem nagyon sok sütit kell ahhoz enni, hogy az ember végigheveréssze a kanapéról bámulva. Sajnos negédes lett, és pont a mondanivaló sikkad el. De a film készültéről íródott film nagyon jó. Én most 20 évvel a könyv olvasása után jöttem rá, hogy van ennek a történetnek egy felnőttekhez szóló mondanivalója. És ebben a film sokat segített.
Zsebkendőkészítős film! Én lelkileg kimerülten néztem, így az édesapa halálakor majdhogynem zokogtam (persze a személyes vonatkozások is sokat rontottak a helyzetemen). Mindennek ellenére vannak kifejezetten vicces jelenetek is a filmben. (Körték kidobálása a szállodából, a sok disney figura, amivel a szállodai szobát telirakják...)


Hogy én mit szűrtem le 20 év után Mary Poppins történetéből?
Felnőttlétünk nagy komolyságában ne felejtsük el, hogy mindaz, ami tulajdonképpen körülvesz minket, csak illúzió, amit mi hozunk létre. És vehetjük ezt véresen komolyan is, de kacaghatunk is rajta!

Aki többet akar a filmről olvasni olvassa el ezt a kritikát, mert szerintem nagyon jó! :D


XOXO


4 megjegyzés:

  1. Volt most egy mondatod, ami nagyon sokat segített: "Felnőttlétünk nagy komolyságában ne felejtsük el, hogy mindaz, ami tulajdonképpen körülvesz minket, csak illúzió, amit mi hozunk létre. És vehetjük ezt véresen komolyan is, de kacaghatunk is rajta!"

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Annyira padlón voltam ma, de az az utolsó két mondat amit írtál a felnőttlétről most nagyon jól jött ahhoz, hogy túllépjek rajta! köszi és ha nem gond mindjárt lopom is magamnak, hogy máskor is eszembe jusson!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Anna!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Mi a címe annak a filmnek? Nem a Disney-re gondolok...

    VálaszTörlés