hétfő, január 30

Rend a lelke mindennek

Jártatok már úgy, hogy boldogan jöttetek haza egy ruhavásárlásból szatrokkal a kezetekben, és mikor az új szerzeményeket el szerettétek volna helyezni a szekrényben gyömöszölés, szuszakodás és majdnem bőgés lett a vége? Őszinte leszek...én igen! :)Mikor pár éve új lakásba költöztem és beszereztem egy hatalmas szekrényt, azt gondoltam, ez soha többé nem fog velem előfordulni. Tévedtem.
Az első kétségbeesések után én ilyenkor veszek egy nagy levegőt, és egész egyszerűen rendet teszek a szekrényben. Alábbikaban leírom hogyan, ami persze nem szentírás. Nem kell 100 százalékosan betartani, de biztosan nyújt egy kis segítséget. 

Rend és szelektálás a ruhásszekrényben:

1. Kipakolás
Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen ürítsd ki a szekrényt! Kis lépésekben haladj, Egyszerre csak egy vagy két polcot üríts ki, vagy egy rész akasztósat. Így  ha a felénél megunod, nem kell lelkiismeretfurdalással visszahajítanod a maradék ruhákat.
Én szerencsés vagyok, mert a hálószobában van a szekrény, így a franciaágyra dobálom a cuccokat. Ha neked nincs ilyen mázlid, akkor ajánlatos a földre egy lepedős leteríteni és arra dobálni.

2. Takarítás
Töröld át a polcokat, az akasztórudat és esetleg a vállfákat is! Várd meg, míg megszárad és csak akkor pakolj vissza. (Ellenkező esetben a víztől a ruháknak csukott szekrényben furi szaga lesz.)

3. Ruhák átnézése
Azonnal különítd el azokat a ruhákat:
- amik nem voltak az elmúlt 3 hónapban rajtad, pedig az évszaknak megfelelőek
- amiket kihíztál, kifogytál, kinőttél
- amik már nem tetszenek
- van valami hibájuk
- amiből két majdnem tök egyforma van a szekrényedben
(Kérlek légy őszinte magaddal, és legyél bátor...még lesz egy esélye visszakerülnie ezeknek a cuccoknak is!)

4. Visszapakolás
Csak azokat a ruhákat pakold most vissza, amik elsőre átestek a rostán. Érdemes valamiféle csoport szerint pakolni őket (főleg ha sok a ruhád, mert így könnyebben tájékozódhatsz a rengetegben). Ez lehet színek, fazon, vagy "lájkolás" szerint. Nálam pl. a szoknyák csiptetős fogason vannak. Én hasonló szabásúakat teszek egy fogasra (pl. farmerszoknyák, A-vonalú szoknyák, kötött szoknyák stb.)

5. Ezekkel akkor mi legyen???
Vagyis azokkal a ruhákkal, amiket első körben nem tettél vissza, mert a 3. pont szerint valami volt velük. Na most jön a vicces rész! Ezekkel a ruhákkal irány a tükör! Vedd fel mindet, és nézdd meg magad mégegyszer bennük. Próbálj egy két ruhadarabot hozzájuk, hátha meghozzák a kedvet a felvételhez. Így sem??? Akkor egy hatamas szatyorba velük. (Én erre a hatalmas IKEÁs pspírszatyrot használom) Amik hibásak, azokat nézdd át, és írd fel, mit kell venni hozzájuk (gomb, zippzár stb.), de ha úgy gondolod ennyit nem ér meg, akkor ezek is selejtes zsacsiba kell dobni!
Amiből kettő majdnem egyforma van, ott a kedvesebbet rögtön visszateheted a szekrénybe. A másikat vedd fel, és döntsd el, hogy kell-e kettő ebből a típusú ruhából? 
Amiket még hordhatónak ítéltél, azokat tedd szépen vissza a szekrénybe. A varrnivalót különítsd el egy dobozba, szatyorba stb., hogy ne tévesszenek meg a reggeli öltözködésben, és mihamarabb szerezd be hozzá a dolgokat.

6. A szatyor sorsa
Ez egy nagyon nehéz folyamat! Szerencsés vagy, ha van olyan családtagod, vagy barátnőd, akinek hasonló a mérete. Ilyenkor nekik felajánlhatod ezeket a ruhákat. Nekem a családom teljesen egy méret (anyum, tesóm, tesóm lányai), szóvalk hatalmas családi guberálást szoktunk csapni!
De barátnők is szoktak jönni néha, és szatyrokkal térnek haza.
De viheted karitatív szervezetnek, vagy bizományiba, vagy fotózdd le, és próbáld az interneted eladni. (Hú de irigylem azt, akinek ehhez van affinitása!!!)


Képek innen és innen! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése