hétfő, augusztus 5

Egy papír sok élete! – Interjú


Vannak olyan dolgok a világban, amik nagyon tetszenek. Persze a Gucci táska a Prada cipő...mert szép és exkluzív. És vannak dolgok, amik nem horror árba kerülnek, és mégis nagyon tetszenek. Mert hordoznak valami plusz értéket. A Norsy termékek pont ilyenek. Miért is? Mindjárt kifejtem! :D
Noémivel – a Norsy termékek megálmodójával – egy nagyon meleg napon a belvárosban futottam össze egy limonádéra, hogy elmesélje hol tanulta a különleges technikát, amivel a pl. a táskám is  készült. Ez volt a második találkozásunk, de mintha mindig is jóban lettünk volna, úgy fecsegtünk. Noémi kedves, bájos és nyitott minden újra.



– Itthon turizmust végeztem, de nem találtam benne a helyem, és volt egy lehetőségem, hogy kikerüljek Dániába egy művészeti főiskolára, ahol még a nyelvek és a kultúra elsajátítására is lehetőségem nyílt. Iparágak alapjait tanították ott nekünk, bőrművesség, táska készítés, varrás-szabás, kerámia, festészet, fafaragás stb., és kifejezetten foglalkoztak újrahasznosítási technikákkal. Ekkor ismerkedtem meg ezzel a technikával, mely az origami és a kosár fonás keveréke. Először kávés zacskóból, újságból készítettünk ilyen táskákat, és az első darabok bizony nagyon nehezen készültek el, mert időigényes volt, és újdonság számunkra. De maga a technika minden nehézségével együtt nagyon megtetszett! Később csináltunk itthonra is ajándékba, barátnőknek, rokonoknak. Ettől a perctől vált szenvedélyünkké a technika. Hazajöttem, és akkor még a barátnőm segítségével készíteni pár táskát, neszeszert. Ahogy egyre jobban belemélyedtünk, rájöttünk, hogy tudunk készíteni, karkötőt, fülbevalót, kulcstartót, csatot  különböző hosszúságban, méretben. Ez már úgymond a mi találmányunk volt Különböző mintákat kezdtünk kitalálni, még egy nagyon szép kombinációt is felfedeztünk, innen csak fantázia kérdése minden.
– Hol kezdtetek árulni, és ha valaki venni szeretne, hol talál meg most titeket?
– Egy kis design piacon kezdtünk el értékesíteni, Budapesten. Később bejutottunk a Wampra, de sok design shopban ott vagyunk:  Iparművészeti Múzeum Shop, Jojó Art shop, Buborék bolt, Kisvilla (Biatorbágy)
– Egy teljesen laikus hogyan képzelje el a technikát, amivel dolgoztok?
– Ez tulajdonképpen egy vékony fólia réteggel bevont papírcsíkokból, hajtogatott-füzőtt technika, melyet összevarrunk, és táskát kapunk belőle. A varrás nehézsége, a cipzár és a táska alja, mind-mind kézimunka. Gépiesíteni nem is nagyon lehet, mert csak kézzel tud az ember dolgozni, hisz papírról van szó, nem szakítjuk el a papírt. Teljes mértékben strapabíró, nem szakad el, a fólia megvédi a papírt, így vízálló, és a soronkénti kétszeri varrás, meg összetartja a táskát.



– Milyen terveid vannak a jövőre?
– Most azon vagyok, hogy a logónk megjelenjen a termékeken. Utána a Szigeten fogunk árulni, de közben már szervezzük, hogy minél több helyen lehessen kapni a termékeinket. Ötletekből meg nincs hiány! Már csak sok-sok önzetlen segítő kéz kell, és jönnek az újabb tervek és formák.

Minden kérdésetekre választ kaptatok? Persze engem is érdekelne a pontos technika, hogyan is hajtogatódnak össze a laminált papírcsíkok egy táskává, vagy karkötővé, de ezt a titkot meghagyom Noémiéknek. Ők szerelemmel és óriási lelkesedéssel csinálják! Én maradok az újságkészítésnél, így legalább az alapanyag meg lesz hozzá. Pár napja vitt tőlünk jó sok újságot, amiből majd szebbnél szebb dolgok készülnek. Én meg boldog voltam, mert nem került az enyészetbe a művem, sőt! :)

Ha megtetszettek a Norsy modellek és szeretnétek venni, vagy érdeklődni árak, méretek felől, azt itt tehetitek meg!

Persze most hogy van egy cluchom ilyen technikával, már szeretnék nagyobb táskát is, meg karkötőt, meg fülbevalót is! :)))



XOXO




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése