szombat, március 23

Motivációk


Nem olyan rég az egyik bejegyzéshez Esztertől érkezett egy ilyen komment: "Én is épp rajta vagyok a nyári álomalak elérésén, bár ilyen ramaty időben nehéz vidáman edzeni :( Az én nagy ellenségem a futás, nagyon nem szeretem alig tudom rávenni magam... Te hogyan kezdtél neki? Nincs véletlenül kezdőknek ötleted hogyan vágjak bele, hogy ne utáljam meg még jobban?"
Sokat gondolkodtam, mit is írhatnék. Ma, mikor a futótávomat 5 km-re növeltem, futás közben is erre gondoltam. Így összeszedek pár dolgot, amivel szerintem motiválni tudja magát az ember lánya magát arra, hogy sportoljon.
Szóval az alaphelyzet az, hogy tudjuk, a mozgás, a sport kell nekünk. Miért is kell? Mert feszesek és izmosak leszünk tőle, mert fogyunk tőle, mert erősebbek leszünk és jobban bírjuk a terhelést...ja és szebb lesz a tartásunk tőle. De mi van, ha mindezeket tudva mégis fekszünk a kanapén és csak nyögünk, hogy jajj de nincs kedvem elkezdeni.... (higgyétek el ismerem az érzést!)

Győzzük le saját magunkat!
Ha mégis sikerül rávenni magunkat arra, hogy elkezdjük, legyen az a motivációnk, hogy legyőzzük saját magunkat. Én januárban úgy kezdtem hozzá a futáshoz, hogy a régen könnyedén lefutott 4 km-es távot 5-6 megállással döccörögtem végig. Nekem az volt a motivációm, hogy minél kevesebbszer álljak meg. Ma már 5 km-t futottam, és csak a szokásos fordulóban tett megállást iktattam be (orrfújással egybekötve). Higgyétek el, ez akkora siker, hogy szerintem e-mellett minden eltörpül.

Sportruha
Ha már ez egy divatblog, akkor beszéljünk a sportruházatról. Nagyon motiváló, hogy csini sportrucikkal leped meg magad. Ez két féle képpen is működhet. Az egyik, hogy megveszed a szupi sportszettet, és akkor ez motivál, hogy muszáj felvenni, mert akkor minek is vetted meg? De működhet úgy is, hogy jutalomnak tűzöd ki magadnak. pl. ha heti 3x elmegyek futni egy hónapon át, akkor veszek magamnak egy futónacit. Nálam ez utóbbi szokott hatni, de persze mindenki más.

Versenyek
Ne is versenyeknek, inkább megmozdulásoknak hívjuk. Erre azt hiszem a futás a legjobb sport. Mármint arra, hogy tessék jelentkezni futóversenyekre. Pl. most lesza Vivicitta április végén. A 3,2 km-es és 5 km-es távra még akár a nulláról is fel tudjátok tornázni magatokat. Én próbálok ilyen versenyeket keresni, és indulni rajtuk. Mikor januárban elkezdtem intenzíven fogyókúrázni és sportolni, viccből megjegyeztem a tesómnak (aki szintén így tett), hogy akkor áprilisban lefutjuk a vivicittán a 10 km-t. Pár hete tudtam meg, hogy ő ezt nagyon komolyan vette, és keményen edz. Szóval megyünk. Atyaég!!!! :))))

Jutalmazás
És akkor beszéljünk nagyon emberi dolgokról. Szereted a krémest? Ok, akkor ehetsz szombaton egyet a kedvenc cukidban, de csak akkor, ha 3-szor elmész sportolni. OK? De csak akkor. És hidd el, nem fogsz hízni tőle, mert megérdemled?

Végül egy idézet, amit szerintem írjatok ki a hűtőre, vagy tükörre:

Életed rendbetételének belülről kell fakadnia. Nem kell másokra várnod, hogy életedet ráncba szedjék. Amint mozdulsz, a világ is mozdulni fog.
 Andrew Matthews


4 megjegyzés:

  1. ez a bejegyzésed tetszett eddig a legjobban az ilyen inspirációsok közül. és a kis teki is olyan cuki! :)

    a 10 km-hez pedig haaaaajrá, biztos simán lefutjátok, tavaly is ügyesen ment az ilyen versenyesdi. idáig mekkora távban indultatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :)
      Eddig a legtöbb 12 km volt, amit lefutottam, de az 4 éve volt. A Vivicittán még sosem indultam, csak készültem rá. Ez lesz az elsô. :) A Spar futónapon meg 3.2 km volt a táv, de akkor még elég rossz kondiban voltam, nehézkesen ment.
      Hétvégén kérdeztem is a tesóm, hogy nem inkább a 7 km-en kellene indulni, azt mondta most már ne adjuk alább! És igaza van! :) Legfeljebb besétálunk a végén, de csak akkor tudjuk magunkat legyôzni, ha megpróbáljuk! Így van?

      Törlés
    2. Ja és egész gyerekkoromban volt teknôsöm, valamiért nagyon szeretem ôket. Gyerekkorom óta álmom egyszer egy óceánban teknôssel úszni.... Szerintem pont a lassúságuk, és nyugodtságuk vonz. :) Férjet is így választottam. :)

      Törlés
    3. :D :D :D az utolsó mondatodon nagyon röhögök! :)
      tesódnak igaza van és Te is jól gondolod, mindig így válnak valóra a nagy célkitűzések! ;)

      Törlés