vasárnap, március 10

Vigyázz! Kész! TURIZZ!

Kedves olvasóm kérésére újra írok turizós bejegyzést. Próbálok hasznos tanácsokat adni, és a tapasztalataimat összeszedni. Nem egy szentírás, hanem a sok éves  nekem és a barátaimnak nagyon bevált módszerek gyűjteménye olvasható az alábbiakban. Remélem tudjátok majd hasznosítani, és ezekkel a trükkökkel hatékonyabban fogtok turizni. :)
(Mivel én a Nagy Lajoson lévő kilós Hádába járok, így ezek az elvek arra az esetre lettek kitalálva, ha ilyen tipusú - óriási és kilós - turiba mész, de szerintem kisebb és darabos turira is használható!)


Célok:
Indulás előtt mindenképp fogalmazzuk meg magunkban milyen célokkal indulunk a turiba. Nálam négy lehetőség szokott fennállni:
- Nézelődni megyek: egy fárasztó nap, vagy hét után benézek a turiba, ahol azzal tisztítom ki az agyam, hogy ruhákat nézegetek és próbálok. Ilyenkor általában szabok egy 5 db-os ruhahatárt magamnak (azaz 5 ruhánál nem vehetek többet), amit persze mindig megszegek...de legalább szabtam határt.
- Konkrét ruhacsoportra keresek: Ne legyen túl konkrét. Az pl. belefér, hogy pink ruhákat keressünk, de az már túlzás, hogy pink pólót apró virág mintákkal. Egy nagyobb kategóriát határozzunk meg magunkban
- Valakinek keresek valamit: Férjnek és gyerekeknek, (én ez utóbbi helyett unokahúgoknak) Ikeás papír centit érdemes beszereznünk, és hordani magunknál, illetve lemérni az alapdarabokat otthon. (én a férjem egyik jó szabású pólóját lemértem és a centi hátuljára felírtam a méreteket) Unokahúgok közül a kisebb a nagyobb, neki olyan felső kell, ami rálóg a kezemre, a nagyobbnak meg akkora kell, ami nekem pont jó. Persze nálunk ilyenkor működik az okos telefon előnye: fotó - mms - válasz smsm: kell, nem kell! :)))
- Gardrobfrissítés: ez egy nagyobb falat, itt ilyenkor nincs határ. Ez előtt annyit tehetünk, hogy (pl. most) átnézzük a tavaszi ruháinkat és felmérjük miből mennyi van. Ha van sok blézerünk, akkor azokból ne vegyünk megint sokat, ha sok szoknyánk van, akkor abból is csak a legjobbakat nézzük meg! :)

A négy vásárlástípusból inkább az utóbbira, de azt hiszem általában a turizásra igazak a következő szavak:
MINDENT: azaz mindent ami kicsit is tetszik, és nagyjából a méretünk tegyünk be a kosárba, zsákba. Én nagyon ideges vagyok, mikor valaki leakaszt egy ruhát és dilemmázva nézegeti maga előtt, hogy jó lesz-e? Próbáld fel! Nekem 38-as mérettől 42-esig vannak ruháim (jeee! A 44 már nagy!!!), és volt olyan, amire azt gondoltam, hogy tuti nem jön rám, és nagy volt!
NÉZZ: ha már nagy adag összegyűlt a kosaradban, de még nem néztél mindent végig, akkor próbálj! Osszad fel a turit több szakaszra, és minden szakasz után nézd meg miket válogattál ki. A próbálásra pedig a következők érvényesek:
SZELEKTÁLJ: A ruháknak 3 csoportja van igen. nem és talán. Igen az, a szuper állapotban van , rettentő jól áll és még szükség is van rá. Talán az, amire az előző háromból csak kettő érvényes: tehát jól áll, jó a minősége, de van már 3 hasonló otthon, jól áll, kellene is, de meg kell varrni egy kis részen stb. A nem kategória ami nagy, kicsi, szakadt (nagyon), rosszul áll, úgysem fogod felvenni!
VÉGÜL: Mindent átnéztél? Mindent felpróbáltál? Mindent átválogattál? Csak au igenek és a talán közül pár ruhadarab maradt nálad? Most jön a legnehezebb rész! Még egyszer nézd át azokat amiket kiválogattál, és próbálj meg még 1-2 ruhadarabtól megválni! ( ez persze akkor igaz, ha nem összesen 2 rucit válogattál ki). Ezt a módszert barátnőm fejlesztette ki, és tapasztalatból mondom, hogy nagyon bevált! SOHA nem hiányoztak azok a cuccok, amiket így utolsó pillanatban kidobtam! :)


És végül néhány hasznos tanács:
- kényelmes, nem fűzős cipőben érdemes próbálni menni. Magassarkúban elfárad a lábad, a fűzős cipő pediig macerás a próbánál.
- a legjobb öltözék a nadrág-felső (nyáron short-póló) öltözék, mert akkor tudunk pólót próbálni a shorthoz és szoknyát a felsőhöz. Az egyberuha, vagy leggings felső kombináció nem túl jó! :)
- ne vigyunk nagy táskát magunkkal, mert útban lesz, aggatni fog. A legjobb a vállon átvetős táska, amiben fontos, hogy legyen: pénz, telefon, PZS (por és prüszkölés miatt), egy alma az éhenhalás és szomjúság miatt (vagy víz és müzliszelet).

Akkor felkészülni, vigyázz, TURIZZ!
Ki mikor megy? És ki hogyan turizik?

XOXO


 

8 megjegyzés:

  1. Te komolyan kajával mész turizni?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Igen, mert már többször megfájdult a fejem! :))))

      Törlés
  2. "amit persze mindig megszegek...de legalább szabtam határt." Ez aranyos. :))

    VálaszTörlés
  3. :D olyan taktikád van!
    én csak pár dolgot tartok szem előtt turiba indulás előtt, pl. h ne kelljen azonnal pisilnem, lehetőleg egy hosszúujjú póló legyen rajtam és egy farmer (nyáron szoknya), arra bármit könnyű akár öltözőfülke nélkül is felpróbálni és ha van táskatároló, akkor jó időben érkezni, h épp beletömhessem a kabim-táskám. ha nem jön össze, akkor a táskára akasztva, vagy derékra kötve cipelem magammal végig.

    egy jó ideje (mióta konkrétan nem férek el a nem kis méretű gardrób szekrényemben) célirányosan megyek ilyen-olyan darabot keresve.
    fura, de turizni szeretek egyedül is, míg pl. boltban ruhát vásárolni annyira nem. valószínű az eredeti ár fele/harmada/ötöde és nem olyan nagy kiadás elv miatt. :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem egy saját tapasztalatom van ami nem szerepel a listában: a fésű. Utálok próba után kócos lenni. És mióta egy nadrágot nem probáltam fel a turiban és kicsi volt azóta mindent felprobálok.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! Pont erre gondoltam!
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éljen! És egyszer már összehozhatnánk egy közös turizást! :D

      Törlés