hétfő, május 28

Mossunk!

Kép: innen
 Míg én elmegyek megnézni a Zsolnay negyedet (remélem nyitva lesz) addig menjen a mosógép! :)
Aki ismer, tudja, hogy imádok mosni. Nem tudom, ez hogyan alakult ki, de de már 12 évesen én mostam és vasaltam otthon, ahogy időm engedte. Emlékszem volt egy óriási nagy zöld fehér mosógépünk, ami elöl töltős volt, és óriási örömöt jelentett, hogy láttam a ruhákat körözni benne.
Mostanában sokat vásárolok turiban (na jó, ezt is otthonról hoztam, mert anyuval jártunk el az első turikba), és aki sokat vásárol turkálóban, annak a mosás és folttisztítás terén kicsit otthon kell lennie.
A következőkben leírom, hogy én mivel mosok, ami nem szentírás, csak megosztom veletek, ha már kinyitottam a szekrényemet előttetek. :)
Mindenekelőtt leírom, hogy én mindent, ami a bőrömmel érintkezik kimosok egy felvétel után. A ruháimat mégsem kell szétmosás, vagy fakulás miatt szanálnom, sőt, ha megunom, még tovább tudom ajándékozni.

Milyen szereket használok?
Ariel fun vagyok, így csakis Ariel mosóporral mosok. És csak porral. Próbáltam a folyékony mosószert is, de azt éreztem attól nem lettek elég tiszták a ruhák (tudom, ez pszichés dolog, de akkor is! :)
Újabban csak színes ruhára való mosószert veszek (Ázsia centerben 15 kilós vödrös kiszerelést. Veszek több vödörrel az egész családnak, így még alkudni is tudok), és ha fehéreket mosok, akkor Domestos fehérítőből pöttyintek egy kicsit a mosószer adagolóba (tényleg elég nagyon kicsi). Fehérneműkre, törölközőkre és konyharuhákra mehet több is, de szerintem felesleges ezeket is agyonfertőtleníteni, így én ott sem viszem túlzásba. Foltok kiszedésére Vanisht használok. Szoktam venni egy nagy üveggel, és ha koszos adagot mosok, akkor kicsit teszek a mosószer mellé, vagy ha a turiból olyan rucit hozok el, amin van egy folt, akkor teszek előre a foltra egy kicsit. Mivel a Vanishnek széles a szája, úgy szoktam csinálni, hogy a foltot az üveg szájához teszem, majd megfordítom egy pillanatra az üveget. Érdemes 1-2 órára mosás előtt rajta hagyni, hogy alaposan fellazítsa a foltot. Makacsabb, komolyabb foltokra Dr. Beckmann foltisztító családot használom. Ennek a termékcsaládnak folt típusok szerint vannak termékei, és 90%-osan be is vált nekem. Sajnos volt olyan, amit ezzel sem tudtam kiszedni (pl. tintafolt).
Öblítőben barack illatút használok (Softlan), aminek nagyon romantikus története van. Férjem míg udvarolt nekem, mikor megpuszilta a vállam, mindig meg is simogatta utána és azt mondta: hmmm barack. Ez annyira tetszett, hogy egy időben barackos testápolót, tusfürdőt használtam, és utána barackos öblítőt. Mára már csak az öblítő maradt barackos, de azt annyira megszoktuk, hogy már másnak nem is szeretjük az illatát. :)

Mivel mosok?
Nekem egy Indesit márkájú mosógépem van, ami egyben szárítógép is. Általában 40 fokos gyors programon mosok, csak a fehérnemű-törölköző-ágynemű szekciót mosom 60 fokon. A szárító programot csak SOS esetben használom (mikor pont azt a farmert akarom felvenni, ami még nem száradt meg!) Amúgy hogy viccessé tegyem a bejegyzésem mesélek a szárítóprogrammal egy sztorit még szingli koromból. Egyszer (azt gondoltam)sikeresen bepasiztam, és a pasi nálam is aludt. Reggel felkelve rohangáltam mit vegyek fel, majd éreztem, hogy a farmer nedves, puff bevágtam a szárítóba, míg tovább készültem, az ott száradt. Mikor kész lettem, kiszedtem a szárítóból a farmert és azzal a lendülettel bevágtam a  hűtőbe. Mindezt úgy, hogy közben a pasival beszélgettem. A srácnak kikerekedett a szeme, és közölte, hogy én biztos tévedésből tettem a hűtőbe a gatyát. Mondtam, hogy nem, csak a szárítóban a farmer szegecsei annyira forróak lesznek, hogy egyszer kis pöttyöket égettem a bőrömre, így ezt elkerülendő, ilyenkor lehűtöm a hűtőben. Na a fiút azóta sem láttam. Szerintem komplett bolondnak nézett. :)))))

Teregetés
Kis lakásban lakók tudják, hogy ez óriási probléma tud ám lenni. Imádnék Velencében élni, ahol a házak közé kihúzott madzagon lehet teregetni! (lásd. kép) Én télen a fűtésszezonban a fürdőszobai törölközőszárítós radiátoron teregetek (180 cm magas, így pont egy adag mosás elfér rajta). Télen minden nap egy adagot mosok. Délután kimosok egy adagot, az reggelre meg is szárad.
Onnantól, hogy kisüt a nap az erkélyen szárítom a ruhákat vagy a legyezős fregolin, vagy ha kevesebb van az erkély korlátján. Most van intézés alatt az erkély plafonjára egy felhúzhatós fregoli. Mivel sokat ülünk ki, sokszor a szárító útban van, ezt szeretnénk kiiktatni.

Vasalás
Volt idő, mikor mindent (törölközőt és fehérneműt is) vasaltam, manapság meg semmit. vagyis csak felvétel előtt szaladok végig néha a ruhákon, de csak ha nagyon muszáj. Inkább próbálom teregetés előtt jól átrázni a ruhát, illetve úgy teregetni, hogy hordhatóra száradjon.

Végezetül pedig: Mosni jó! A frissen mosott ruha vagy lakástextil boldogsággal és nyugalommal tölti el egy nő lelkét. És senki ne higgye el József Attilának, hogy a mosónők korán hallnak. Sőt, nézzetek rám: a mosónők nem öregszenek. Tegnap előtt is 11 évvel néztek fiatalabbnak! :)

Nektek milyen mosási praktikáitok vannak? Mivel mostok? Szerettek mosni?

5 megjegyzés:

  1. Én is szeretek mosni, sőt vasalni is. Nálam is az Ariel a győztes, bár itt kint az OMO is sokáig működött. És a Vanish. Főleg a fehéritőt használom. Nekem egy ideje a "nyár" illat a kedvencem az öblitőben, aminek Comfort a neve nálunk, de ha jól emlékszem otthon ez a Coccolino.
    Imádom kint száritani a ruhát. Télen-nyáron egyaránt. A csottá fagyott ruha nagyon gyorsan szárad és valami isteni illata van. Van nagy száritónk a kertben, de ősztöl tavaszig emeletes száritóállványon száritok. Ez szuperül bevált, mert 1 m x 1 m helyet foglal, guritható és ügyes teregetéssel ráfér egy kinti száritóállványos ruha.
    Soha nem használtam száritógépet.

    VálaszTörlés
  2. Nekem se volt még soha szárítógéppel kapcsolatom, egyszer meglesném, hogyan működik. Valami olyasmi dereng, h nem is lesznek benne nagyon gyűröttek a ruhák? Anna, adj választ, h ezt csak befantáziáltam vagy valahol tényleg hallhattam. ;)
    Én is Arieles vagyok, anyukámtól örököltem. Bár ő Persilt használt fehérből. Én foltot első körben folyékony Ariellel szedek ki (pl. vérfolton nagyon jól működik és általános kaja okozta szennyeződéseken is, pl. pörkölt szafi). Mostanában már ilyen zselékapszulákat (vagy miket, amik folyékony mosószert tartalmaznak és elolvasnak tasakostúl a gépben) is szoktam venni, a minap is azzal mostam. Igaz, annak csak a színes verzióját teszteltem még, szuperül bevált.
    Öblítőből kizárólag Lenort használok, már nem egy helyről hallottam, h abban nincs semmi olyan irrátáló összetevő, amire pl. a női intim területek érzékenyek lennének. Nem tudnám megmondani, h pontosan miről beszélek most, de teljesen más körökből hallottam nőktől, h kizárólag a Lenor "jó nekünk". Zöld illat párti vagyok (régen még otthon bezzeg kék öblítőket favorizáltam), de volt már belőle fehérem is.
    MOsni is én is szeretek, még kiteregetni is jó, ellenben a leszedés és az ELPAKOLÁS! Nah ez a legutóbbi lépés a mumus nálam, bár ez talán azért van, mert amúgy sem vagyok egy rendrakós típus.
    Én a fürdőben lévő felhúzhatós fregolit preferálom (bár mikor ideköltöztem le akartam szedetni, h de randa, nem kell ez nekem, de hála az égnek apáék meggyőztek, h maradjon még, hadd teszteljem), picit oda kell figyelni, h a kád fölé csak kis ruhadarabokat (bugyi, zokni, boxer) tehetek, ill. a pasi még így is sokszor összevizezi az ott száradókat, de rettentő praktikus, egyrészt nem kell messzire vándorolni a frissen mosott ruhával, másrészt 1 mosásnyi ráfér, harmadrészt pedig nem foglal helyet a szobában.
    Imádnék szabad levegőre teregetni, de sajnos nincs erkélyem. :(

    Egyetértek, imádom a frissen mosott ruhák illatában úszó lakást.
    (Asszem még tartozol egy vallomással, h milyen hősök tértek vissza! ;))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha sok ruhát gyömöszölünk szárításra, akkor eléggé gyűri. Szóval úgy érdemes csinálni, hogy a mosott program felét kivesszük szárítás előtt. Törölközőkre nagyon jó. Én csak arra használom! :)

      Törlés
  3. Nekem a tasakos Arielnek a tasakja beleolvad az egyik felsőmbe és szép kis foltot hagyott rajta. Először nem tudtam mi az, anyu fejtette meg, hogy a kapszula volt a tettes. De következő mosáskor szerencsére kijött belőle! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt a tasakosat csak a kutyus pisilős törölközőire használtam. Arra nagyon jó volt, mert valami hioer szuper intenzív illata van! :)

      Törlés