szerda, szeptember 26

Imádom a sütőtököt! – 1. rész

 Pár éve kattantam rá a sütőtökre, pontosabban anyukám szoktatott rá. Ugyanis egy csomót ültetett a kertbe, és szerzett szakácskönyvet, amiben sütőtökös receptek voltak. Azóta kibővítettem a receptgyűjteményt, és gyakorlatilag minden héten eszem valami sütőtököset. Egész télen, mert a sütőtök leszedve a pincében sokáig eláll. Hétvégén megkaptam az első két kis sütőtökömet a kertből, szóval kezdődik az őrület! :D
Előtte kaptok egy kis leírást mi minden van a sütőtökben (utána néztem, mert érdekelt, de ezt nyugodtan ugorhatjátok!):
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

Sütőtökös lángos (vagy puffancs):


Hozzávalók: 40 dkg sütőtök reszelve, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, só, bors, fahéj (nagyon kevés!)
Elkészítés: a hozzávalókat összegyúrjuk. Olajat forrósítunk, majd vizes kézzel kis golyókat gyúrunk a masszából, amiket a forró olajba helyezve kisütünk.

Én salátához szoktam enni, de az eredeti recept sült hús mellé ajánlja. Bár nincs gyerekem, de szerintem a kicsit édeskés íze miatt ők is szeretni fogják csak úgy nassolni! :)

4 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem a sütőtököt! :)
    Köszi a receptet, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Hogy én hogy imádom a sütőtököt!!! De eddig csak sütve és krémlevesnek készítettem. Ezt a receptet tuti kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. egészen tavalyig sosem voltam jóban a sütőtökkel. pedig anyukám hetente sütött és apával melegen-hidegen ették, imádták.
    aztán tavaly volt az első ősz anya nélkül és elérkezett a szezonja. gondoltam, apukám egyedül nem vesz, nekem kell valamit trükköznöm vele. egy étteremben kértem a krémleves verziójából, amiért oda is lettem, otthon pár nap múlva gyorsan kikísérleteztem a saját kedvemre valót és onnantól kb. kéthetente rottyintottam apának és magamnak. mert a pasi persze nem kedveli, csak, h ne legyen kerek a történet... :)

    VálaszTörlés