szerda, január 22

Sportválasztó: Bikram jóga


Ez az izzasztós jóga? Kb. ezt szokták kérdezni, mikor mesélek erről a jógáról. Kb. két-három éve mentem el először az órára és nagyon megtetszett. Mivel a mozgásigényem elég nagy, így nem lettem fanatikus. Szóval nincs késztetésem, hogy elmenjek hetente 2-3 alkalommal...de havonta egyszer azt hiszem újra be kell iktatnom.
Amit a bikram jógáról tudni kell: 90 perces 26 feladatsor 40 fokos terem. Igen, 40 fokos! Ez azt jelenti, hogy izzadsz... kegyetlenül izzadsz! A meleg azért jó, mert lazábbak lesznek az izmok, illetve a méreganyagok gyorsabban, könnyebben távoznak.
Személy szerint óra közben általában ezt gondolom: minek jöttem ide? jajj nem emlékeztem, hogy ez ennyire meleg. Óra végére kiüresedik az agyam, és azt gondolom, hogy most jó. Másnap minden izmomat érzem, és várom, hogy újra mehessek, és kiüresedjek. :)
Mi most barátnőstől az Astorián lévő teremben voltunk. Az enyhe izzadságszagot leszámítva minden nagyon jó volt. Tiszta öltöző és WC, kedves recepciósok, finom alma a végén.
Ami az árát illeti – 2800 Ft egy óra – nem mondanám olcsónak, de ha összeadom, hogy olyan, mintha szaunáztam volna, és megmasszíroztak volna, még olcsónak is mondható. Szóval havonta egyszer-kéttszer szerintem mindenkinek ki kell próbálni. Meg amúgy is: egyszer mindenképp próbáljátok ki!
(Bővebb infót itt találtok)

4 megjegyzés:

  1. Nekem az izzadós jóga nagyon nem jött be (agni jóga az Atmában). Amikor jártam, még aktívan sportoltam, és úgy is teljesen kipurcantam a végére. Nem jó értelemben, erősen vert a szívem, volt olyan gyakorlat, amit azért nem csináltam, mert megszédültem. Szerintem az ilyen izzadós változatok jól összecsengenek "mai felgyorsult világunkkal": súlyvesztés azonnal, látványos eredmény azonnal (a nagy melegben jobban nyúlnak az izmok). Számomra a jóga nem erről szól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én jártam akkor is, amikor 10 kilóval több voltam, és semmi bajom nem volt. Nem mindegy szerintem, hogy hová mész. A bikram jóga nem egyenlő azzal, hogy melegben jógázunk. Itt spec. feladatok vannak. Gyakorlatilag minden feladatban csak állsz egy pózban. Az óra felénél van egy pihenő és onnantól minden feladat közt van pihenés. Ja és a tanár folyamtosan jár közben, és ha látja, hogy már kezdesz kilenni, szól, hogy feküdj, ülj le. Én is most vagy 3x ültem és pihentem.
      Szóval nem értem hogy lehettél rosszul? Mert ok, meleg van, de ennél többet mozgok nyáron negyven fokban, mint itt! :D Ja és nekem szívzörejem is van, és nem éreztem semmit.
      Még a légzés is nagyon fontos. Mi itt az elején vagy 3-5 percig csak lélegeztünk és onnantól is fél percenként szóltak, hogy a szem nyitva és folyamatosan lélegezzünk orron át. Ha erre nem figyelsz, és az ászana közben visszatartod a lélegzeted, az nagyon veszélyes tud lenni.
      Amúgy meg szerintem egy 90 perces jóga nem a rohanó világról szól...sőt! :) Ja és én soha egy dekát nem fogytam ezzel a jógával. Nem azért tetszik... :D
      Meg mint írtam, nem járnék hetente kétszer...annál én pörgősebb vagyok. De havonta kell ez a nyugalom (nekem)!

      Törlés
    2. Az agniban is kitartott pózok vannak, 21 légzésig.

      Örülök, hogy neked bevált, csak gondoltam, leírom, hogy nekem nem, és aki először próbálja ki, annak érdemes figyelnie, hogy reagál rá a teste. Nekem a meleg + nagy páratartalom nem jött be, ráadásul a végére szerintem a levegő is elfogyott, bár ez biztosan helyszín függő, máshol talán jobban szellőztetnek.

      A rohanó világon azt értettem, hogy sokkal hamarabb érsz el eredményt. "Sima" jógaórán sokkal többön kellene részt venned ahhoz, hogy ugyanolyan szintre eljuss.

      Nem kötekedni akartam.

      Törlés
  2. Már többször olvastam erről a jógáról, nekem biztos tetszene, kár, hogy nincs itt a közelünkben.

    VálaszTörlés