szombat, február 18

Túrjunk



Van aki szeret turkálóba járni, van aki nem. Én senkit nem szeretnék meggyőzni arról, hogy járjon, de én járok. Több okból is. Szeretek ruhák között turkálni, szeretek válogatni, szeretek érdekességekre vadászni, szeretek merész dolgokat kipróbálni. És hát nem vagyok milliomos.
A régebbi posztjaimban láthattátok, hogy sok ruhám származik turikból és érdeklődtetek is, hogy melyik turiba járok. Hát gondoltam ezt a témát ma körüljárom. Először beszéljünk arról, hogy milyen tanácsokat adnék a turkáláshoz. Ezek persze az én saját kis módszereim, nem kell őket vakon követni.

Tanácsok turkáláshoz:
Legyen időd: ne úgy menj egy turiba be, hogy 20 perced van, mert az nem lesz elég, és bánni fogod, hogy a felénél ott kell hagynod. Szánj időt arra, hogy mindent (na jó majdnem mindent) végignézel.
Legyen bátorságod: ha valami megtetszik a vállfán, akkor vidd magaddal próbálni. Nekem sokszor volt olyan, hogy valami nagyon tetszett, de mikor felpróbáltam, nagyon vacakul állt.De fordítva is jártam. Volt, hogy valamit csak a barátnőm unszolására próbáltam fel, és végül szerelmese lettem.
Legyél kreatív: ha találsz egy szép pulóvert nyáron, akkor vedd meg! Képzeld még etetni sem kell. :) Szóval ne érdekeljen, hogy épp más évszak van.
Legyél merész: vegyél meg olyan ruhákat is, amit üzletekben nem vennél meg. Élénk színű szoknyákat merész szabású blézereket.
Legyen centid: Már ha nem magadnak vásárolsz. Én férjemnek szoktam pólót venni, ezért egy olyan pólóját, ami igazán jó neki lemértem. Ezt kis cetlin hordhatod a pénztárcádban, vagy a telefonodba is felírhatod. A turiban lemérem a pólót és összevetem a méretekkel. Ha gyereknek vásárolsz mondjuk nadrágot, akkor a derékbőségen kívül a hosszt is mérjétek le. A legjobb, ha naci szárát belül méritek le! :)
Szabj felső határt: Ha félsz attól, hogy elszalad veled a ló, akkor vagy darbszámban vagy ft-ban szabj felső határt. Én a darabosban, ahol árazva vannak a ruhák összeghatárt szabok (aktuális anyagi állapot szerint), a kilósban pedig db számot.
3-as szabály: én az öltözőben 3 kupacba teszem a ruhákat próba után: 1. igen, 2. nem, 3. talán.Aztán a "talán" kupacot újra felpróbálok és próbálok dönteni: kell-nem el? jól áll? van otthon ilyen stb.

Még ajánlanám azt is, hogy ne egyedül menjünk turizni, mert jó társaságban jobb buli, de mivel én egyedül és barátnőkkel is szeretek járni, így azt mondom, a hangulatotokra bízom. :)

Kedvenc lelőhelyeim:
Nincs sok. Jelenleg 3 turiba járok rendszeresen.
Háda, Nagy Lajos Király útja
Háda, Lurdy
Pécs, Király utca  (sajnos az üzletnek mostanában változott a neve, így nincs pontos infóm, de március elején megyek, és akkor bővítem az infót)

Ti hova jártok turizni? Jártok egyáltlán?

5 megjegyzés:

  1. Igen! ;) Én is szeretem őket, mert kincseket lehet találni! Múltkor egy kosztümkabátot vettem 300! forintért!!! Pont olyan amilyet már régóta keresetem, és igaz hogy az "éppen jó" kategóriába tartozik méretileg, de 300pénzért nem hagyom ott!!! Majd átalakítom ;)

    VálaszTörlés
  2. Nemrég akadtam a blogodra és mivel nagy turis vagyok, így szívesen nyilvánítok véleményt.
    Először is köszi a kilós tippet, én szinte csak darabárasba járok, de ez a Nagy Lajosos még nincs is olyan messze tőlem, eltömegközlekedek oda majd márc. elején.
    Mert csak új áru érkezésekor megyek és én is Háda párti vagyok. (Bár Humánában is meg szoktam fordulni, a Teréz krt-on és a Fólián üzletházban egyaránt)
    Az első Hádák megjelenésekor kaptam épp újra rá a turkáló lázra és elé sok mindent gyűjtöttem be az évek alatt, ami sajnos a gardróbon is látszik, óriás ruhásszekrényünk van, de nem férek el benne, most rakatunk össze épp egy komódot, ami tán megoldja a problémám.
    Kezdetben kizárólag a Rákóczi-Szövetség sarkiba jártam, aztán már bezárt Teréz krt-iba, majd a Váci úti (Lehel csarnokkal szemben) és a Váci utca (ami szintén nem olyan rég bezárt) lett a kedvenc. Aztán kihagytam vagy másfél évet, ám bő fél-háromnegyed éve megint elkapott a gépszíj. A Szövetség sarki régi aduásszal próbálkoztam, ám sokszori próbálkozás után sem voltam elégedett. Pedig fejből tudom, h hova jön hétfőn-szerdán-pénteken-szo. áru és mindig 1-2 nap megyek. Többszöri "1-2 szimpi cuccot találtam csak, de ennyik sem az igazi" alkalom után úgy döntöttem, h új helyet keresek és kezdetben szintén a Lurdyba jártam, néhány hónapja pedig a Sugárban lévőt pécéztem ki magamnak, legutóbb még álmaim vadi új méregzöld hasított bőr kesztyűjét is megtaláltam, 1500 forintért. :) Szóval most a Sugár a tuti, ha a Nagy Lajososba jársz, ez sincs messze, pár villamosmegálló csak. ;) Szerdán jő áru.
    A Humanaban meg az a jó, h fokozatosan csökken az ár, volt már, h pár száz forintért jutottam hozzá vicces nyári ruhácskához. Persze nagyrészt az EX jelzésűeket szúrom ki magamnak, amik picivel drágábbak (mondjuk 2500 egy szoknya és nem 1500), őket is szívből ajánlom.
    Míg élt anyukám, neki turkáltam rengeteg mindent (meg anya-lánya program is volt sokszor), apunak nehéz, mert ő macerásabb ruhaválasztás terén, egy játszós pulcsit találtunk neki egyszer, pasinak szintén csak egy dolgot hoztam haza, egy csíkos zippzáras pulcsit, amiért először hadakozott, h nem tetszik neki, meg van az elején felirat (márkajelzés, de ciki, mintha más pulcsiján nem lenne), de aztán pár hónapra rá rádöbbent, h milyen jó, és idén télen a kedvenc vékony pulcsija, vagy rajta van, vagy a mosásra vár épp.
    Barátosnőknek bébiruhákat is csudajó turizni, a Szövetség sarkon szereztem be legtöbbet, meg még a Csepel plázásban is.
    Kicsi, "no name" turikba magamtól annyira nem megyek be, bár pl. a pasi képregényboltja mellé is nyílt egy pár hónap erejéig és baromi jó szoknyát, nacit, pólót találtam magamnak meg több gyerekrucit is a barátcsöppöknek, szóval rossz tapasztalatom sincs velük kapcsolatban, de mégsem mehetek be mindenhova, miből élnék akkor egyébként?! :))
    Nagymonológ vége, konklúzió: turizni nagyon jóóóóó (mert kevésbé jön veled szembe az a ruhadarab az utcán, mert olcsóbb így tán bátrabban megveszi az ember lánya, és mert az ott talált cuccok által képviselt márkák nagyrészt nem is kaphatóak nálunk...)!

    VálaszTörlés
  3. (és úgy irigylem a majd átalakítom képességű lányokat, pedig az apai nagyim varrónő volt, de sajnos azelőtt meghalt, h én észbe kaphattam volna, megérné figyelni, mit hogyan kell).

    szóval csodálkozva figyelem az ilyen képességű nőket! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Anna!Én szeretek turizni,bár a kisfiam megszületése óta sajnos nem sok időm van rá.Egyik nagy kedvencem a Blaha és Keleti közötti darabos Háda (szinte mindig hamar találok több darabot is ami tetszik,és sajnos szelektálnom kell mert mindet nem tudom megvenni:) a másik is Háda a Nagyvárad tér közelében,itt mondjuk több időt kell eltölteni (kilós) és nem is mindig kapok jót,de itt meg méterárut szoktam néha venni mert időnként varrogatok, és ki lehet fogni különlegesebb anyagokat.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem is szuper dolog turizni! Nálunk a 'faluban' csak egy van, kicsi és turihoz képest kicsit drága, de Anya nagyon szereti, sokszor hoz nekem cuccot. Közeli nagyobb városban van Angex meg Rongyász. Az utóbbiban mindig csak hétvége felé voltam, akkor már nem voltak nekem szimpi dolgok, de nincs kedvem a nagy tömeghez az új árus napon. Ti mikor mentek ilyen helyre? Elmentem rögtön az új áru érkezésekor vagy msá-, harmadnap?

    VálaszTörlés